Coronavirus forsinker hjemtransporter af syge skandinaver
Pressemeddelelse
SOS International oplever stigende udfordringer med at transportere syge og tilskadekomne danskere, svenskere, nordmænd og finner hjem.
Assistanceorganisationen, der hjælper syge og tilskadekomne nordiske rejsende, har i høj grad måtte opgive at bruge almindelige rutefly til at transportere patienter hjem fra udlandet. Derfor satses der nu på at transportere flere patienter sammen i ambulancefly.
- Vi arbejder, så hurtigt vi kan for at få patienter hjem. Lige nu er vores største udfordring, at nogle af ambulanceflyleverandørerne kræver test for COVID-19, før de vil flyve med patienterne. Det er problematisk, da testen er svær at få fat i, og det tager tid, før man får et resultat, siger divisionsdirektør Karin Tranberg.
For at minimere smittefare og overholde de enkelte landes regler og påbud om ind- og udrejser, må SOS Internationals medicinske ledsagere mødes med patienter i lufthavnenes transitområder. Det kræver i nogle tilfælde, at de lokale hospitaler arrangerer lægeledsagelse i ambulance til lufthavnen. Dette har vist sig vanskeligt at arrangere på grund af virussens effekt på sundhedsvæsenet.
Læs også: Spidsbelastning på alarmcentralen
Derudover opstår der problemer med modtagelsen af patienter ved hjemkomsten til Danmark, Sverige, Norge eller Finland. Hospitalerne i Skandinavien modtager helst ikke patienter fra udlandet, der ikke er testet for COVID-19.
- Vi har heldigvis fået rigtig mange patienter hjem de seneste dage, men det bliver stadigt mere udfordrende at operere i forhold til flyaflysninger, lukkede grænser, mulig karantæne til vores medicinske ledsagere efterfølgende og stigende krav om test af patienter, siger Karin Tranberg.
SOS International arbejder lige nu på at hjælpe cirka 30 syge eller tilskadekomne patienter hjem fra udlandet.
Opdateret 23. marts: Antallet af syge eller tilskadekomne, der skal transporteres hjem fra udlandet, er nu 18.
Kontakt os
Er du ude at rejse og har brug for akut assistance?
Kontakt SOS Internationals alarmcentral på +45 7010 5050.