På job med ledsagesygeplejerske under pandemien
Mens verdens nationer i løbet af marts lukkede ned som dominobrikker på stribe, tog ledsagesygeplejerske Charlotte Bach Grønlund til Cairo for at hjælpe en dansk kvinde med et brækket lårben hjem.
Charlotte Bach Grønlund er sygeplejerske, jordemoder og sonograf. Til hverdag arbejder hun med at scanne gravide kvinder på Hillerød hospital. Men en til to gange om måneden pakker Charlotte Bach Grønlund en rejsetaske og flyver til en destination ude i verden, hvor en borger fra et af de nordiske lande er blevet alvorligt syg eller er kommet så slemt til skade, at der er behov for at få patienten transporteret hjem til videre behandling.
Sidst Charlotte Bach Grønlund var afsted, var der tale om en kvinde, der på sin ferie i Hurghada i Egypten, var faldet uheldigt og havde brækket sit lårben. Det var der ikke noget usædvanligt i. Men det skulle alligevel gå hen og blive en tur, der blev anderledes end ellers. For stort set samtidig med, at Charlotte Bach Grønlund meldte sig klar til at tage turen til Egypten, vedtog de nordiske regeringer en række rejserestriktioner på grund af Corona-pandemien. Rejser til udlandet blev frarådet, og nordiske borgere på ferier og ophold i udlandet blev opfordret til at rejse hjem.
- Det var lige i de dage, hvor flere og flere lande lukkede grænser, flyselskaber indstillede flyvninger, og der blev indført ekstra sikkerhed for at undgå smittespredning. Jeg tog en samtale med min daglige leder på Hillerød Hospital for at høre, om de var indforståede med, at jeg tog sted. Det var de heldigvis, siger Charlotte Bach Grønlund.
Med håndsprit og gummihandsker
Med rigeligt med håndsprit og engangshandsker i bagagen ankom Charlotte Bach Grønlund til Cairo sent om aftenen fredag den 13. marts. Patienten var i mellemtiden blevet overført fra feriebyen Hughada til et hospital i Cairo. Planen var, at Charlotte skulle besøge kvinden med det brækkede lårben i løbet af lørdagen for at tale hjemtransporten og sygdomsforløbet igennem. Sådan en samtale har ofte en beroligende virkning på patienten:
- Det er som regel første gang, patienten har en samtale ansigt til ansigt med en sundhedsfaglig, der taler samme sprog. Mange oplever stor utryghed ved at være indlagt i et fremmed land, hvor de ikke kan kommunikere med personalet, siger Charlotte Bach Grønlund.
Denne gang kunne Charlotte Bach Grønlund ikke besøge patienten på sygehuset i Cairo. Det blev vurderet, at hun skulle blive på sit hotelværelse for at undgå at udsætte sig for smitte ved at færdes med taxa i Cairo. Derfor mødte hun først patienten, da der var afgang fra lufthavnen natten mellem lørdag og søndag.
Et sjældent syn. Copenhagen Airport ligger øde hen. (Privatfoto)
Havde ingen anelse om nedlukning
- Det viste sig, at hverken patienten eller hendes mand havde smartphones eller computer med på ferien. De vidste derfor ikke, hvordan situationen med Coronavirus havde udviklet sig, mens de var på ferie. De var noget overraskede over at høre, at de skulle hjem til et delvist nedlukket Danmark, siger Charlotte Bach Grønlund.
Første del af turen fra Egypten til Frankfurt forløb uden problemer. I lufthavnen i Frankfurt, hvor de skulle skifte fly, var deres fly dog aflyst, og de fik en utilsigtet ventetid på fire timer i lufthavnens transitområde, hvor der er indrettet en sundhedsklinik.
Således blev det op ad formiddagen søndag, før Charlotte Bach Grønlund, patienten og hendes ægtefælle ankom til Kastrup Lufthavn. Når man som medicinsk ledsager har afhentet en patient i udlandet, slutter opgaven ikke, når flyet lander i Danmark. Patienten skal eskorteres til det hospital i Danmark, hvor vedkommende hører til. Denne søndag i marts skulle patienten til Odense Universitets Hospital.
- Der opstod lidt usikkerhed om restriktioner i forhold til Corona. På Odense Universitets Hospital var de i tvivl om, hvordan de skulle modtage en patient, der kom fra Egypten, og som ikke var testet for COVID-19. Det endte dog med, at hun blev indlagt på vanlig vis, siger Charlotte Bach Grønlund.
Charlotte Bach Grønlund havde ikke selv betænkeligheder ved at tage en ledsagertur midt i Coronapandemien. Men hendes omgangskreds har spurgt hende, hvorfor hun dog ville udsætte sig for risikoen ved at rejse.
- Hvis jeg ikke var taget afsted, hvor længe skulle patienten og hendes mand så have været på hospitalet i Cairo, hvor de hverken kunne tale med personalet om lårbensbrud eller Coronavirus? Jeg havde nok også sagt ja til at tage turen, hvis der var tale om en patient med COVID-19. Jeg føler mig overbevist om, at SOS International kunne arrangere det, så det var sikkert for både patient og personale.
Udfordringer med hjemtransporter
Kort tid efter hjemkomsten blev Charlotte Bach Grønlund tilbudt en ny tur som ledsagersygeplejerske. En canceropereret patient skulle hjælpes hjem fra Dubai. Den tur blev dog aflyst, da omstændighederne omkring Corona betød, at det blev stadigt vanskeligere for SOS International at arrangere hjemtransporter på vanlig vis.
Flyselskaberne indstillede flytrafikken, og når der endelig var flyafgange, blev der stillet krav om, at patienter var testet negativ for Coronavirus, hvis de skulle med. Siden slutningen af marts har SOS International arrangeret meget få hjemtransporter.
Så ind til videre er der mere eller mindre dømt pause for Charlotte Bach Grønlund og hendes kolleger i SOS Internationals netværk af medicinske ledsagere. Men Charlotte Bach Grønland er klar, når der igen bliver bud efter hende:
- Jeg kan virkelig godt lide jobbet som ledsagesygeplejerske. Man opnår en utrolig tæt kontakt med patienterne, og patienterne er som regel meget taknemmelige for den hjælp, jeg kan give. Og så giver det en god afveksling fra hverdagen, siger Charlotte Bach Grønlund.
Charlotte Bach Grønlund:
- Uddannet sygeplejerske i 1991
- Uddannet jordemoder i 2000
- Uddannet sonograf i 2016
- Har arbejdet som ledsagesygeplejerske siden 2000
- Arbejder til dagligt som jordemoder og sonograf på Hillerød Hospital
- Privat: 54 år, har to voksne børn
Charlotte Bach Grønlund (til venstre, med rødt hår) under en tidligere tur, hvor hun ledsagede en kvinde, der havde født i Italien. (Privatfoto)
Medicinske ledsagere
I 2019 havde SOS International omtrent 1.800 sager, hvor SOS Internationals læger og sygeplejersker assisterede med at hente syge og/eller tilskadekomne nordiske rejsende hjem. Det svarer til 34 sager om ugen. Der er flest sager i højsæsonerne: sommerferie, skiferie og vinterferie.
Udover hjemtransporter med egne medicinske ledsagere, arrangerer SOS International også assistancer med ambulancefly med eget medicinsk personale.
SOS International har 200 læger og sygeplejersker i sit netværk.
Top-fem destinationer med medicinske ledsagere:
1. Spanien
2. Thailand
3. Italien
4. Grækenland
5. Tyrkiet
Kontakt os
Er du ude at rejse og har brug for akut assistance?
Kontakt SOS Internationals alarmcentral på +45 7010 5050.