Efter mange måneders hjemmearbejde: Sommerferien er vigtig!
Brug sommerferien i år på at dyrke friheden og familielivet – der er brug for det efter 16 måneder, hvor arbejdslivet har holdt sit indtog i de private hjem.
Hvis du går og spejder længselsfuldt efter sommerferien og synes, du har mere brug for den i år end nogensinde før… Så har du helt ret. Mere end et år med coronavirus og hjemmearbejde betyder, at det for nogle er blevet sværere at adskille arbejde og fritid:
- Vi skal være ekstra opmærksomme på at give slip, når ferien melder sig i år. Hjemmearbejde betyder, at grænserne mellem arbejdsliv og privatliv let flyder sammen, siger Robert Jonasen, chefpsykolog ved SOS International.
Hvis der ikke er tydelig adskillelse mellem privatliv og arbejdsliv kan det på længere sigt udsætte den enkelte for en betydelig mental belastning.
- Mange føler, at de har fået mere tid og overskud forærende på grund af hjemmearbejdet, men samtidig er den arbejdsmæssige belastning rykket ind i hjemmet, som tidligere var et frirum fra arbejdslivets pres.
- Sommerferien i år er en gylden mulighed for at dyrke friheden og privatlivet, så vi kan restituere og blive bedre til at mestre den balance mellem arbejdstid og fritid, som hjemmearbejde har udfordret og skubbet til gennem de seneste 16 måneder med arbejdsplads og soveværelse kun adskilt af en 30 cm gipsvæg, siger Robert Jonasen.
Hjemmekontoret er kommet for at blive
Hjemmearbejdet er i et eller andet omfang kommet for at blive, og derfor er det vigtigt at lære at sætte tydelige grænser mellem arbejde og privatliv:
- Vi skal særligt holde øje med, at vi ikke er tilgængelige for arbejdet hele tiden. Er grænserne for flydende, peger ny frontforskning på, at vi risikerer at brænde ud. Hjemmearbejde signalerer øget frihed, men det kan virke modsat, hvis vi ikke får sat grænser og indlærer nogle rutiner, der adskiller arbejde og fritid.
- Den øgede belastning kommer snigende, fordi den øges stille og roligt, uden vi er opmærksomme på det. Det svarer til at lægge en ært ad gangen i en båd. Det er den sidste ært, der gør, at båden begynder at tage vand ind og synker, siger Robert Jonasen.
En metode til at undgå overbelastning er at finde de ”skillere” eller rutiner, der sikrer en god overgang fra arbejde til fritid – både til hverdag og før ferien. Kvaliteten af overgangen afgør, om man får det optimale ud af fritiden og bliver opladet til at genoptage arbejdet.
Det kan du gøre for at adskille arbejde og fritid:
- Find og indfør rutiner, der markerer arbejdsdagens begyndelse og afslutning
- Slut arbejdsdagen med at skrive, hvad du skal i morgen
- En kort gå- eller cykeltur, brug gerne en app hvor du guides igennem nogle afslappende minutter
- Læg din fitness time i forlængelse af arbejdsdagens slutning
- Se eller hør et afsnit af en serie du følger med i
Det kan du gøre før ferien:
- Indlæg faste pauser i løbet af arbejdsdagen i tiden op til ferien
- Prioriter dine arbejdsopgaver. Undgå fælden med at ville nå alt for mange opgaver inden ferien – nogle af dem kan sandsynligvis vente til efter ferien
- Hold sidste arbejdsdag midt i ugen. Overgangen fra arbejde til ferie bliver blidere, hvis du slutter med en arbejdsuge på tre dage
- Planlæg aktiviteter i ferien, der giver dig selv værdi
Det kan du gøre i ferien:
- Vær opmærksom på ikke at være til rådighed konstant. Luk gerne hjemmekontoret ned - særligt hvis du holder ferie i de samme omgivelser som du har haft hjemmekontor
- Afinstaller arbejdsmails på telefonen. Hav en klar aftale med din arbejdsgiver om, hvorvidt og i hvilket omfang, du kan blive kontaktet
- Undgå (for mange) to-do lister i ferien – husk bare at slappe af og være i nuet
- Prioriter egne såvel som familiens behov. Der er vigtigt der er plads til begge dele
- Knyt gerne ferien til noget, der indebærer vand, klipper eller natur – det virker afstressende og nedregulerende på sindet
Kontakt os
Er du ude at rejse og har brug for akut assistance?
Kontakt SOS Internationals alarmcentral på +45 7010 5050.