Hjemtransporter kræver detektivarbejde
SOS Internationals Transportcenter arrangerer hjemtransporter af syge og tilskadekomne nordiske rejsende, og her har de vante procedurer været udfordret af corona-pandemien. Mens verden åbner op, går Transportcenteret til sagerne som detektiver for at sikre en tryg hjemrejse for patienterne.
Lockdown, ændrede rejsevejledninger og et minimum af flytrafik har været blandt de udfordringer, som Transportcenteret har navigeret i for at bringe patienter sikkert hjem på vegne af de nordiske forsikringsselskaber.
Mens verden hen over sommeren åbnede mere, er nogle ting blevet lettere. Men tingene er stadig ikke som før, fortæller Lisa Zorde, der er teamleder i Transportcenteret:
- Vi bruger meget mere tid på den enkelte hjemtransport lige nu. Vi har ikke altid fantasi til at forestille os, hvad der kan ske, da reglerne kan skifte fra dag til dag. Som konsekvens af den nye virkelighed går vi til sagerne og planlægningen som detektiver.
Timing er afgørende
Detektivarbejdet sker i tæt samarbejde med SOS Internationals lokale kontorer og store netværk af udenlandske leverandører samt hos lokale myndigheder, ambassader, Udenrigsministerier, politi i lufthavne mm.
Når Transportcenteret har undersøgt de mange regler, som de enkelte lande stiller, er næste udfordring timing:
- Det kan være et puslespil at få de mange krav til at passe sammen med flyafgange og mellemlandinger, og vi har stor fokus på, at det hele passer timingmæssigt og forsvarligt i forhold til omkostningerne. Hvis en PCR-test må være max 48 timer gammel, forsøger vi fx at få vores medicinske ledsager til at rejse ud og hjem på samme test, fortæller Lisa Zorde og fortsætter:
- På trods af vores store forarbejde, så oplever vi desværre, at nogle transporter alligevel ”går i vasken” og arrangementet må laves helt om, pga. fx bureaukrati eller fortolkning af regler i lufthavne.
Transportcenteret oplever også øgede sagsomkostninger:
- Udover at sagshåndteringen er mere krævende, bliver den i nogle tilfælde også dyrere. Fx er der ikke særlig mange fly at vælge imellem, siger Lisa Zorde.
Sager på få hænder
I Transportcenteret arbejder man med en organisering, hvor den enkelte sag følges af få medarbejdere. Det sikrer, at viden ikke går tabt:
- Når få erfarne assistancekoordinatorer følger den enkelte sag hele vejen, sikrer vi tæt og løbende opfølgning på regler og krav, så patienter og deres pårørende kan føle sig trygge hele vejen hjem, siger Lisa Zorde.
Eksempler på nye elementer i planlægningen af hjemtransporter
- Krav til indrejse, fx PCR-test, antigen test og hvor gammel tests må være før og efter indrejse/afrejse. Et coronapas er ikke altid nok.
- Krav til karantæne i indrejselande, fx ved mellemlandinger
- Krav til test og karantæne i transitlufthavne
- Indrejseregistrering og -dokumenter, fx beskrivelse af ledsagernes eller patienters formål med indrejsen
Eksempler på fordyrende elementer i planlægningen af hjemtransporter
- Færre valgmuligheder på flyafgange/hos flyselskaber, der fx giver dyrere billetpriser
- Flere mellemlandinger
- Længere rejsetider
- PCR-test i udland for medicinske ledsagere
- PCR-test i udland for patient og pårørende
Kontakt os
Er du ude at rejse og har brug for akut assistance?
Kontakt SOS Internationals alarmcentral på +45 7010 5050.