Sådan bliver de havarerede biler hjulpet hjem fra ferien
Det lyder som en enkel sag at få transporteret sin nedbrudte bil hjem fra udlandet. Men det kræver styr på lokale regler og sprog, et hav af tekniske detaljer og tidskrævende koordinering med lokale partnere og værksteder.
Hvordan får man transporteret en brudekjole og et spisestel til 24 personer hjem fra Tyrkiet, når de lokale regler siger, at en havareret bil skal tømmes helt, før den kan blive bugseret ud af landet?
Det er blot et eksempel på de udfordringer, SOS International dagligt står med, når nedbrudte biler skal hentes hjem fra alle afkroge af Europa efter sommerferien. I år har der været ekstraordinært travlt, da strejke hos SAS og dyre flybilletter har betydet, at mange danskere pakkede bilen og indtog de europæiske motorveje og campingpladser.
Styr på sprog, særregler og specifikke detaljer
Et specialiseret hjemtransport-team koordinerer indsatsen i samarbejde med lokale partnere i alle europæiske lande. En stor del af arbejdet handler om at kommunikere med lokale værksteder og myndigheder. Derfor er det vigtigt at kunne trække på kolleger, der taler flydende tysk, fransk og italiensk. Det er nemlig de tre lande, der står for langt de fleste transporter.
Men hjemtransporterne kan være fra alle lande i Europa, hvilket kræver indsigt i de enkelte landes særregler. F.eks. får man i Tyrkiet skrevet bilen ind i sit pas, når man kører ind i landet. Hvis den skal transporteres ud af landet igen, skal den skrives ud af passet hos en lokal notar.
Før en hjemtransport kan sættes i gang, skal teamet have afklaret en lang række detaljer, forklarer Anette Bjørn Juncher, der er Operational Manager for Rødt Kort hos SOS International:
- Ellers risikerer vi, at transporter kører forgæves. Den største knast er at indhente informationer fra de udenlandske værksteder: Hvornår kan de tage imod en transport? Er der betaling, der skal klares på stedet? Her skal man huske på, at sommerferien er en travl sæson for de lokale værksteder, og det står måske ikke højst på prioriteringen at svare på spørgsmål fra SOS International, når der er travlt på værkstedet.
Og så er det alt det praktiske, som man ikke lige tænker over, men som kan få stor betydning: Hvor er nøglen til tagboksen? Ligger der toldpligtige varer i bilen? Og skal transportøren have penge med til en eventuel parkeringsafgift?
Evaluerer og følger trends nøje
- På en dejlig dansk sommer med høj sol, vil der typisk være billigere flybilletter, og så falder presset på vores hjemtransport-team. Omvendt har vi i år set, at det nemt kan gå den anden vej. Til næste sommer eller i vinterferien er situationen måske helt anderledes, siger Anette Bjørn Juncher.
Derfor evaluerer SOS International alle sæsoner og kigger allerede nu på næste feriesæson og kommende trends:
- Vi ser for eksempel, at flere og flere tager dyre cykler med på ferien. Det giver en ny udfordring for hjemtransporterne, fordi det ikke altid er nemt at skaffe lejebiler med anhængertræk til cykelstativet. Det betyder, at vi må tænke alternativt, hvis uheldet er ude, og bilen skal transporteres hjem, siger Anette Bjørn Juncher
Vi ser for eksempel, at flere og flere tager dyre cykler med på ferien. Det giver en ny udfordring for hjemtransporterne, fordi det ikke altid er nemt at skaffe lejebiler med anhængertræk til cykelstativet. Det betyder, at vi må tænke alternativt, hvis uheldet er ude, og bilen skal transporteres hjem
Kontakt os
Er du ude at rejse og har brug for akut assistance?
Kontakt SOS Internationals alarmcentral på +45 7010 5050.