Undgå skader på træningsrejsen
Lige nu melder rejsebureauerne om et boom i efterspørgslen på aktive ferier. SOS International har en række gode tip til at forebygge træningsskader på ferien.
Nu skal kufferten pakkes og pulsen op. Efter flere år med pandemi trænger danskerne til at komme ud at rejse, og en af de populære ferieformer er rejser til hoteller og resorts, hvor der er adgang til sportsaktiviteter som padel, crossfit og yoga.
Rejsearrangørerne melder om stor efterspørgsel på aktive ferier og træningsrejser.
Træning forebygger skader
Lokker tanken om en uge med sol og motion, er det værd at overveje, hvordan man forbereder kroppen til en træningsferie med mere fysisk aktivitet end normalt.
- Det bedste er naturligvis at være fysisk aktiv året rundt. Men hvis man ikke er i god form, er det en god ide at træne lidt før rejsen for at minimere risikoen for skader, siger Oscar Lundström, fysioterapeut hos SOS International.
Oscar Lundström understreger, at det ikke er nødvendigt at bruge timevis i fitnesscenteret for at forberede sig til en aktiv ferie. Men styrketræning og konditionstræning som løb, cykling eller cross-training, hvor pulsen kommer op, er rigtig god forberedelse:
- For en utrænet krop kan en uge med daglig træning være en stor belastning. Så nogle løbeture eller cykling er en god ide, og gerne kombineret med styrketræning for ben samt mave- og rygøvelser, der sikrer et stabilt fundament, siger Oscar Lundström.
Opvarmning minimerer risiko
På ferien anbefaler fysioterapeuten god opvarmning før træning, og at man lytter til sin krop og holder pauser. Der er nemlig størst risiko for akutte sportsskader, hvis man springer opvarmningen over samt fortsætter, når kroppen er træt. Husk også at drikke rigeligt med væske.
De hyppigste akutte sportsskader er forstuvede ankler og håndled, forvredne knæ og fibersprængninger. Knoglebrud og ledbåndsskader skal behandles af medicinsk personale, mens du selv kan håndtere lettere skader ved at holde dig i ro med den såkaldte PRICE-metode:
Protect: beskyt det skadede område mod yderligere skade
Ro: stop aktiviteten og hold dig i ro
Is: nedkøl det skadede område
Compression: elastisk forbinding
Elevation: hold det skadede område hævet
Er uheldet ude, og har du brug for lægebehandling, anbefales det at kontakte dit forsikringsselskabs rejsealarmcentral – vi kan henvise dig til den korrekte behandling.
Før rejsen:
- Medbring elastikbind, sportstape og smertestillende medicin for en sikkerheds skyld
- Tjek om din rejseforsikring dækker sportsskader
Kontakt os
Er du ude at rejse og har brug for akut assistance?
Kontakt SOS Internationals alarmcentral på +45 7010 5050.